Tesugen

Hur man undviker åksjuka hos barn på X2000

I fredags satte jag mig tillsammans med min fyraåriga dotter på ett X2000 mot Göteborg för att hälsa på min Fleecelabs-partner Svante. 45 minuter efter avgång klagade hon över illamående och de kommande timmarna gick ut på att få åksjukan att lägga sig.

Tågpersonalen var ingen större hjälp, jag fick både rådet att försöka få henne att titta ut och avråddes från detta för att i stället få henne att blunda, vilket kändes tvärtemot mitt förnuft. Så inför resan hem läste jag på lite på nätet.

Som jag förstod det så är det förebyggande att titta ut, dvs. att fästa blicken på något som ger synintryck som stämmer överens med intrycken från balanssinnet. Om man däremot hunnit bli åksjuk är det bättre att blunda.

Det stämmer överens med min uppfattning av vad som hjälpte mot illamåendet på turen ned. Min dotter låg med huvudet i mitt knä och jag höll min hand över hennes ögon. Efter en och en halv timme sa hon att hon kände sig bättre.

Det första av råden jag fäste mig vid inför hemresan var att få henne att äta kolhydrater.

Eftersom åksjukan har sitt upphov i en konflikt mellan sinnesorganen så behöver tydligen hjärnan extra bränsle i form av kolhydratrik mat kvällen före samt timmarna före avresa.

Som tur var hade vi käkat grillade bagels till middag och jag siktade in mig på kolhydrater på hotellets frukostbuffé: bröd, plättar med sylt, apelsinjos.

Det gällde dock att inte äta för mycket; det är inte bra att vara för mätt (eller för hungrig). Om detta beror på att man ska kunna äta lite och ofta under resan vet jag inte, men det är i alla fall nästa råd.

Det som händer när man blir åksjuk är att vaguskärnan – dvs. centrat i hjärnan som reglerar mag-tarmfunktionen – låser magsäckens nedre ventil så att maginnehållet ligger kvar och skapar obehagskänslor (samtidigt som man börjar kallsvettas och blir överkänslig för lukter).

Genom att äta ofta förhindrar man att magsäcken stängs och äter man dessutom kolhydrater får hjärnan sitt. Jag norpade en trave riskakor från hotellbuffén och portionerade ut dem så att min dotter åt åtminstone var tionde minut.

Det rekommenderades också att dricka regelbundet, men möjligen har detta mer med att få illamåendet att gå över än att förebygga det. På nedresan satte sig min dotter upp med jämna mellanrum och drack lite vatten innan hon la sig i mitt knä igen och drog min hand över ögonen. Jag upplevde det som att det bidrog till att åksjukan gick över.

Så såg vår hemresa ut: riskakor var tionde minut varvat med slurkar från Sempers osötade barnsaft.

Det sista rådet kändes hopplöst att läsa som förälder till en fyraåring: sitt still, läs inte. Tre timmar stilla i en tågstol är en orimlig ambition.

I stället försökte jag få henne att regelbundet titta ut. Vi samlade på djur vi såg svischa förbi, men sedan utökades de samlade kategorierna till att omfatta allt utom människor, kyrkor, flaggor och lampor; det mesta räknades: ved, traktorer, hus.

Jag kunde ju inte undgå att läsa för henne, men vi läste i korta stötar och alltid med dottern vänd mot det stora tågfönstret och utan att boken skymde för mycket av sikten.

Allt som allt verkar dessa råd ha fungerat. Något som kan ha bidragit till att åksjukan uteblev på hemresan var att hon var mer utvilad; natten innan nedresan drömde hon mardrömmar och vaknade regelbundet och försäkrade sig om att det inte finns häxor eller vildvittror i Sverige.

För att summera:

 • Försök se till att barnet är utvilat.
 • Mata med kolhydrater innan avresa, gärna kvällen före.
 • Se till att barnet inte är för mätt innan avresa.
 • Mata regelbundet med kolhydrater.
 • Ge dryck regelbundet.
 • Läs inte mer än i korta stötar och försök att inte skymma sikten för mycket.
 • Försök få barnet att titta ut då och då.

Och om illamåendet inträffar:

 • Ge vätska regelbundet.
 • Få barnet att blunda och hålla sig ganska stilla.

Jag läste på olika ställen men Apotekets sajt innehöll de flesta av råden.

The above was posted to my personal weblog on May 21, 2006. My name is Peter Lindberg and I am a thirtysomething software developer and dad living in Stockholm, Sweden. Here, you’ll find posts in English and Swedish about whatever happens to interest me for the moment.

Tags:

Related posts:

Posted around the same time:

The seven most recent posts:

 1. Tesugen Replaced (October 7)
 2. My Year of MacBook Troubles (May 16)
 3. Tesugen Turns Five (March 21)
 4. Gustaf Nordenskiöld om keramik kontra kläddesign (December 10, 2006)
 5. Se till att ha två buffertar för oförutsedda utgifter (October 30, 2006)
 6. Bra tips för den som vill börja fondspara (October 7, 2006)
 7. Light-Hearted Parenting Tips (September 16, 2006)
Bloggtoppen.se