Tesugen

DN om terrorism

Uppföljningen i Dagens Nyheter av terrordåden i London är mycket bra. Några axplock från idag:

En nyligen läckt rapport från den brittiska underrättelsetjänsten visar att Irakkriget är det enskilt viktigaste skälet till att unga muslimska män i Storbritannien dras till radikala organisationer.
– “‘Nästa terrorattentat kan drabba Danmark eller Italien’”, Erik Gustavsson, Dagens Nyheter, 14 juli.

Ungdomarna [som “rekryterats” av koranskolor i Tensta] bär på ett starkt hat mot västvärlden och USA. [...] Radikaliseringen har kommit efter 11 september-dådet, men att det skulle bero bara på det och den efterföljande debatten tycker [Gunilla Hallberg, lärare på Tensta gymnasium] är en för enkel förklaring.

– Det är nog mer komplicerat än så. Dels tror jag det är en motreaktion på den islamofobi som finns i samhället, de känner att de får skulden för allt. Men för de yngre tror jag att det mest handlar om ett sökande efter identitet.
– “‘Morsan trodde jag skulle bli terrorist’”, Anja Gatu, Dagens Nyheter, 14 juli.

Marginalisering skapar frustration och får ungdomar att söka extremistiska alternativ, menar [styrelseledamot i Sveriges unga muslimer Zana Muhammad, professorn i islamologi Jan Hjärpe, kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki och Säpochefen Klas Bergenstrand]. Jerzy Sarnecki tar upp Göteborgskravallerna och den nynazistiska rörelsen som exempel. Bland vissa unga muslimer tillkommer den religiöst färgade politiska dimensionen.

– Problemen med diskriminering och gettoliknande områden delar vi med de flesta västeuropeiska städer. Alla ungdomar söker en mening, ett sammanhang. När de inte kan nå det inom etablerade strukturer kan de söka sig till brott eller politisk extremism, säger Jerzy Sarnecki.

Att Sverige inte aktivt gått in på USA:s sida i Irak kan vara ett skäl till att extremismen inte gått över till handling här, tror Jerzy Sarnecki och får medhåll av Zana Muhammad [...].
– “Utanförskap och frustration grogrund för extremism”, Kinga Sandén, Dagens Nyheter, 14 juli.

The above was posted to my personal weblog on July 14, 2005. My name is Peter Lindberg and I am a thirtysomething software developer and dad living in Stockholm, Sweden. Here, you’ll find posts in English and Swedish about whatever happens to interest me for the moment.

Tags:

Related posts:

Posted around the same time:

The seven most recent posts:

  1. Tesugen Replaced (October 7)
  2. My Year of MacBook Troubles (May 16)
  3. Tesugen Turns Five (March 21)
  4. Gustaf Nordenskiöld om keramik kontra kläddesign (December 10, 2006)
  5. Se till att ha två buffertar för oförutsedda utgifter (October 30, 2006)
  6. Bra tips för den som vill börja fondspara (October 7, 2006)
  7. Light-Hearted Parenting Tips (September 16, 2006)
Bloggtoppen.se