Tesugen

Ännu mer evangelisering om Getting Things Done

En kompis (som ännu inte fått sitt ex. av Getting Things Done) delade med sig av sin att göra-lista:

 • fixa webalizer på [en webbsajt]
 • ringa syrran om [familjens hund]
 • s/n och p/n på mailservern
 • Skiss över servrar
 • Ta av takboxen

Jag sa att att punkt ett förmodligen var ett projekt, och att dess nästa åtgärd kanske vore “tanka webalizer”.

Punkt två sa jag var en åtgärd, men nu när jag skriver detta så slår det mig att det skulle kunna vara ett projekt, beroende på vad resultatet av samtalet skulle bli. Nu vet jag inte vad ämnet gäller, men låt säga att det skulle gälla passning av hunden. Skulle kompisen komma överens med sin syster om detta så skulle kanske några nya åtgärder följa. Skulle systern inte ha möjlighet att passa hunden skulle nästa åtgärd kanske vara att ringa nästa möjliga hundvakt.

Punkt tre och fyra påpekade jag att de var väldigt vaga. Punkt tre visade sig gälla att skriva ned serie- och partnummer på mailservern och mejla det till en annan person. När jag kallade det ett projekt så tyckte kompisen det var en så simpel sak – särskilt jämfört med punkt fyra som gällde att dokumentera servrar och nätverk i serverrummet.

Jag svarade att allt är projekt i GTD så fort det inte är avklarat med en konkret åtgärd.

Den fjärde punkten, som var den enda av punkterna som kompisen såg som ett projekt, sa jag kanske skulle börja med åtgärden “skissa på 2-3 förslag på hur dokumentationen skulle kunna se ut”, vilket visade sig vara vad han höll på med. Eller snarare så höll han på att installera Microsoft Visio för att se om han kunde använda det till detta projekt. Alltså var första åtgärden något i stil med att “utvärdera Visio som dokumentationsverktyg”.

Angående den femte punkten, att ta av takboxen, frågade jag min kompis var han skulle göra av den när han tagit av den. Han svarade att han trodde att han skulle lägga den i förrådet, “om den får plats där”, vilket jag sa definitivt gör det till ett projekt, vars första åtgärd är “kolla om det finns plats för takboxen i förrådet” (vilken kan bli “städa förrådet”, osv.).

[Kompisen:] fan, nästan allt blir projekt..

[Jag:] Det kan verka larvigt, men poängen är att det blir mycket mer hanterbart om man uttrycker det som konkreta handlingar. Mycket av det man sätter upp på [att göra-listor] är rätt vagt och minsta vaghet är ett hinder mot att ta itu med det. Man fokuserar på nästa grej, liksom. Varje steg för ju projektet närmare ett avslut.

Update: Se även anteckningarna “Mer evangelisering om Getting Things Done” och “Evangelisering om Getting Things Done”.

The above was posted to my personal weblog on March 11, 2005. My name is Peter Lindberg and I am a thirtysomething software developer and dad living in Stockholm, Sweden. Here, you’ll find posts in English and Swedish about whatever happens to interest me for the moment.

Tags:

Related posts:

Posted around the same time:

The seven most recent posts:

 1. Tesugen Replaced (October 7)
 2. My Year of MacBook Troubles (May 16)
 3. Tesugen Turns Five (March 21)
 4. Gustaf Nordenskiöld om keramik kontra kläddesign (December 10, 2006)
 5. Se till att ha två buffertar för oförutsedda utgifter (October 30, 2006)
 6. Bra tips för den som vill börja fondspara (October 7, 2006)
 7. Light-Hearted Parenting Tips (September 16, 2006)
Bloggtoppen.se