Tesugen

Om Philips SBC HP890 och att köpa hörlurar

För ett par veckor sedan gick mina hörlurar sönder. De var ett par Sony som jag impulsköpte en dag när jag glömt mina ordinarie lurar hemma, också Sony, och bullernivån hos den kund jag arbetade för var outhärdlig samtidigt som det jag sysslade med krävde extra mycket uppmärksamhet.

När dessa gick sönder efter så kort tid beslöt jag mig för att göra en investering i de nya lurarna. Jag lyssnar mycket på musik när jag jobbar och jag ville ha ett par lurar som inte blir obekväma efter några timmars användning och som låter bra.

Efter att ha rådgjort med min vän och kollega Svante hade jag två tips på bra hörlurar: AKG Acoustics K 240 Studio och Philips SBC HP890. De förra hade han förstahandserfarenhet av och de senare hade han goda omdömen från en vän som har dem när han skapar elektronisk musik.

Vad som sedan hände var att jag började fördjupa mig. Och plötsligt var det ett svårt val. Jag övervägde att köpa lurar som kostade uppemot dubbla min budget, bland annat ett par Etymotic ER-6, en sorts proppar man trycker in i hörselgången och som allmänt verkar anses som det bästa man kan ha i hörlursväg (ER-6 är förvisso budgetmodellen).

Fram tills dess att jag tog mig samman så hann jag ändå snappa upp en del om vad det finns för olika typer av hörlurar och vilka överväganden man bör göra när man spenderar lite mer än ett par hundralappar på ett par hörlurar.

Ett övervägande är valet mellan öppna/halvöppna och slutna lurar. Uppfattningen jag fick efter att ha lyssnat på Svante och läst på flera webbplatser var att öppna/halvöppna generellt sett har bättre ljud, vad jag förstår eftersom det blir mer komplicerad resonans i ett par slutna lurar. Nackdelen i vissa situationer är att de öppna och halvöppna lurarna “läcker” ljud till omgivningen. De läcker således också ljud inåt, så i mycket bullriga miljöer är de förmodligen inte så lämpliga.

Slutna lurar läcker lite eller mycket lite men kan å andra sidan vara obekväma att använda längre perioder. Vissa slutna lurar ger lite samma känsla som att ha ett par hörselskydd på sig, med en lätt sugande känsla i trumhinnorna. På några ställen såg jag påståendet att slutna lurar ofta är bättre på basåtergivning.

Anledningen till att jag avstod från att köpa Etymotic var att det verkade vara en chansning. T.ex. är det möjligt att dina hörselgångar inte lämpar sig för standardformen, varvid man rekommenderas göra en avgjutning av hörselgången och få en specialgjord hylsa för sina öron. Vidare verkade de kräva för mycket underhåll för min smak. Till sist kändes det som det skulle vara obehagligt att de utestänger så mycket av omgivningens ljud.

Till slut valde jag att köpa Philips-lurarna. Anledningen till detta var Svantes uppgift att hans vän använder dem i uppemot åtta timmar i sträck och att han tyckte att de hade bra ljud. De blev bästa köp i tidningen Hi-Fi Choice. Och de kostade mindre (billigast på NetOnNet) och jag tyckte de var snyggare än AKG-lurarna.

Efter lite lyssnande kan jag intyga att de låter bra. De har en enorm detaljrikedom och återger de flesta typer av musik väldigt bra, från olika former av jazz till skramlig rock och hiphop. För 579 kronor är det ett oerhört bra köp. De sitter väldigt skönt på huvudet och omsluter mjukt öronen. De justerar sig automatiskt efter huvudet och sitter förvånande bra även på min två och ett halvtåriga dotters lilla huvud. Men man bör som sagt veta att de läcker en del ljud.

Bäst är nog att prova dem, t.ex. hos Reference Audio på Götgatan 35 (som dock tar 890 kronor för dem) eller hos Webhallen på Adolf Fredriks Kyrkogata 13 (629 kronor).

En webbplats som jag tyckte var informativ när jag letade var HeadRoom. I övrigt sökte jag på hörlursmodellen i kombination med “review” på Google och hittade flera diskussionsforum där hörlurar jämfördes, samt prisjämförelse- och betygsajter.

The above was posted to my personal weblog on August 28, 2004. My name is Peter Lindberg and I am a thirtysomething software developer and dad living in Stockholm, Sweden. Here, you’ll find posts in English and Swedish about whatever happens to interest me for the moment.

Posted around the same time:

The seven most recent posts:

  1. Tesugen Replaced (October 7)
  2. My Year of MacBook Troubles (May 16)
  3. Tesugen Turns Five (March 21)
  4. Gustaf Nordenskiöld om keramik kontra kläddesign (December 10, 2006)
  5. Se till att ha två buffertar för oförutsedda utgifter (October 30, 2006)
  6. Bra tips för den som vill börja fondspara (October 7, 2006)
  7. Light-Hearted Parenting Tips (September 16, 2006)
Bloggtoppen.se