Tesugen

Harry Mulisch: “Jag skriver för att få reda på vilken historia det är jag skriver”

Ytterligare en författare som beskriver skrivprocessen såhär. Från Marie Petersons intervju med Harry Mulisch i Dagens Nyheter den 23 april, “Att skriva böcker är som att äta”:

- ...jamen tänk på det så här då: först får man en idé, sedan tänker man ut en plan och sedan skriver man. Så ser klichén ut och där blir själva skrivandet mindre viktigt, något man utför bara, helt mekaniskt. Men jag vet ingenting när jag börjar och det är skrivakten som är det primära. Här har jag en man som ska emigrera till USA, men medan jag skriver ändrar han sig och vill inte alls åka till Amerika. Det handlar om ett ömsesidigt avlyssnande: jag lyssnar på det skrivna och det lyssnar på mig. Jag skriver för att få reda på vilken historia det är jag skriver. Sedan är det klart. Jag tänker inte mer på det och jag har aldrig haft någon tematisk plan. Mina böcker har samlats till ett œuvre i alla fall.

The above was posted to my personal weblog on July 14, 2004. My name is Peter Lindberg and I am a thirtysomething software developer and dad living in Stockholm, Sweden. Here, you’ll find posts in English and Swedish about whatever happens to interest me for the moment.

Tags:

Related posts:

Posted around the same time:

The seven most recent posts:

  1. Tesugen Replaced (October 7)
  2. My Year of MacBook Troubles (May 16)
  3. Tesugen Turns Five (March 21)
  4. Gustaf Nordenskiöld om keramik kontra kläddesign (December 10, 2006)
  5. Se till att ha två buffertar för oförutsedda utgifter (October 30, 2006)
  6. Bra tips för den som vill börja fondspara (October 7, 2006)
  7. Light-Hearted Parenting Tips (September 16, 2006)
Bloggtoppen.se