Tesugen

EST:s kreativitet

Ur Måns Wallgrens artikel i DN om EST igår, EST utanför jazzhagen, med anledning av deras nya skiva, Seven days of falling:

– … Med tiden har vi utvecklat ett ordlöst sätt att kommunicera och ett personligt sound som det inte är helt lätt att ta sig in i. Än så länge har vi inte känt ett behov av ytterligare röster. Men nu gjorde vi det på “Seven days …” där Josh Haden, Charlie Hadens son, gjorde ett sångpålägg [säger Esbjörn Svensson].

Detta apropå att jazzvärlden, som Måns Wallgren skriver, “är en ständigt roterande bransch av möten mellan musiker”. Jag undrar hur det kommer sig. I recensionen av skivan, också i gårdagens DN, påpekar Johannes Cornell också hur ovanligt det är med permanenta jazzband.

Artikeln fortsätter:

Inspelningen skedde … på sedvanligt sätt: en första vecka följd av en paus på några veckor för att få perspektiv. Sedan gör de om det som inte blev bra, eller spelar in nya saker.

Detta känner jag igen från författarvärlden: bl.a. Stephen King har förespråkat att man först skriver ett utkast som får “vila” i några veckor, för att skapa distans, varefter man läser och omarbetar utkastet, möjligen i flera omgångar.

Inspelningen av EST:s skiva gick utmärkt, skriver Wallgren, med undantag för den sista låten på skivan. Esbjörn Svensson säger:

– Den kämpade vi med många timmar för att få till, men det ville sig inte alls – den var klart nedläggningshotad. Men så sista dagen ändrade vi på alltihop. Vi satte pianot i trummornas lilla rum och drog ut trummorna i stora rummet. Sedan jobbade vi extremt mycket med ljudbilden – med kompressorer bland annat – innan vi spelade in. Då plötsligt hittade vi låten på en gång.

The above was posted to my personal weblog on October 2, 2003. My name is Peter Lindberg and I am a thirtysomething software developer and dad living in Stockholm, Sweden. Here, you’ll find posts in English and Swedish about whatever happens to interest me for the moment.

Tags:

Related posts:

Posted around the same time:

The seven most recent posts:

  1. Tesugen Replaced (October 7)
  2. My Year of MacBook Troubles (May 16)
  3. Tesugen Turns Five (March 21)
  4. Gustaf Nordenskiöld om keramik kontra kläddesign (December 10, 2006)
  5. Se till att ha två buffertar för oförutsedda utgifter (October 30, 2006)
  6. Bra tips för den som vill börja fondspara (October 7, 2006)
  7. Light-Hearted Parenting Tips (September 16, 2006)
Bloggtoppen.se