Tesugen

Gustav frågar också om jag kommer implementera kommentarer i mitt bloggverktyg. Jag vet inte. Det finns ett par anledningar till att jag inte har kommentarer. Dels är jag inte helt säker på vilken lösning som är bäst, sedan är jag lite kluven till om jag tycker kommentarer hör hemma på en webblogg överhuvudtaget; därtill så är jag lite orolig vad införandet av kommentarer skulle göra med mitt förhållande till bloggandet.

På den sista punkten är jag verkligen kluven. Jag tycker det är väldigt roligt att få feedback på det jag skrivit, men samtidigt är det viktigt för mig att inte skriva för en publik. Några gånger går jag i den fällan och det jag har postat då tycker jag är avskyvärt, plus att det blir en mycket större ansträngning för mig att välja formuleringar, osv. Det är viktigt för mig att upprätthålla inställningen att bara är jag och att jag noterar ned vad jag tänker på. Då tror jag också, vilket kanske verkar paradoxalt, att det blir som mest intressant och tillgängligt även för andra.

Skrivandet är viktigt för mig. Om det går några dagar utan att jag skriver så blir jag som förstoppad. Jag blir frustrerad ju längre tid det går och det släpper inte förrän jag fått ur mig något. Därför är jag mån om att det ska vara minsta möjliga friktion i skrivandet.

Jag vet inte riktigt hur kommentarer skulle påverka detta. Eftersom jag haft ett kluvet förhållande till detta så har jag inte tagit mig tid till att tänka ut hur kommentarer bäst löses med ett verktyg som Burger – vilket är ett program som genererar HTML- och XML-filerna lokalt och skickar upp dem. De är alltså helt statiskt servade. Och puritan som jag är så tycker jag inte hybridlösningar à la Movable Types är så eleganta. Jag tycker det är avigt att något sådant hanteras på klientsidan (med Javascript).

Och hade jag en lösning så fattas ju tiden att implementera det. Jag har få tillfällen där jag vet att jag har ett par timmar på mig att fokusera på något, vilket behövs för mig. Det är svårt att göra något som att programmera i korta stötar (åtminstone för mig). Detsamma gäller att svara på e-post, men märkligt nog inte med att blogga. Med bloggandet är det tillåtet att påbörja något och posta det som det är om man blir avbruten. Därför kanske det kan verka som att jag har oceaner av tid, eftersom det ändå blir rätt mycket skrivet här – men det är inte riktigt fallet. Tänker gör jag hela tiden och att skriva ner det blir mest att bara dumpa ned det. Det går på några minuter oftast. Och det är så jag vill ha det.

Konstigt svar på frågan, kanske, men jag har tänkt en hel del på det och faktiskt övervägt att switcha till Movable Type – men status quo fungerar så fasligt bra för mig att jag inte riktigt törs rubba balansen.

The above was posted to my personal weblog on May 16, 2003. My name is Peter Lindberg and I am a thirtysomething software developer and dad living in Stockholm, Sweden. Here, you’ll find posts in English and Swedish about whatever happens to interest me for the moment.

Posted around the same time:

The seven most recent posts:

  1. Tesugen Replaced (October 7)
  2. My Year of MacBook Troubles (May 16)
  3. Tesugen Turns Five (March 21)
  4. Gustaf Nordenskiöld om keramik kontra kläddesign (December 10, 2006)
  5. Se till att ha två buffertar för oförutsedda utgifter (October 30, 2006)
  6. Bra tips för den som vill börja fondspara (October 7, 2006)
  7. Light-Hearted Parenting Tips (September 16, 2006)
Bloggtoppen.se