Tesugen

För ett par månader sedan knoppade jag av en ny webblogg kallad Irrational Software. Ån så länge håller jag på att kopiera in gamla postningar, samtidigt som jag redigerar dem, och under tiden skriver jag nya saker på Tesugen.com som sedermera ska över till Irrational. Jag hoppas att jag kommer komma ikapp.

Hur som helst, kort efter att jag startade Irrational så blev jag kontaktad av en representant för en amerikansk IT-nyhetstjänst, med en förfrågan om jag ville bli webbloggkolumnist och skriva om sådant jag skrivit om systemutveckling tidigare. Han hade redan flera webbloggkolumnister med ohyggligt bra meriter, så även om jag var väldigt smickrad så kunde jag inte fatta att han ville ha mig med bland dem. Men jag tackade i alla fall ja.

Vad som har blivit av detta projekt vet jag inte. Han verkar vara oerhört upptagen, för vilket han har bett om ursäkt flera gånger. Det sista som hände var att jag satt en halv natt och klämde ur mig ett mission statement för vad jag skulle skriva om. Efter det har jag inte hört något mer, och vid det här laget känner jag mig likgiltig inför det.

Det är något paradoxalt, tycker jag, med att tänka sig en webbloggkrönikör för en nyhetstjänst. För mig går bloggandet i vågor. Jag kan inte planera det alls. Det kan lätt uppstå proppar för att jag inte haft möjlighet att få ur mig något på bloggen som jag har tänkt mycket på. Framförallt så måste jag ha ett informellt förhållande till bloggandet – och jag kan absolut inte skriva med avsikten att säga något till en publik; det måste ske på det sättet att jag uttrycker tankar för mig själv.

Nu var det inte fråga om att förbinda sig i ett kontrakt att skriva med någon viss regelbundenhet, eller att ramarna för webbloggen skulle vara kristallklara. Tittar man på de andras webbloggar på samma tjänst så liknar de webbloggar i gemen. Men för mig så skulle det innebära ett ganska stort kliv i formalitet. Jag är inte säker på om jag skulle klara av det; om jag skulle kunna bibehålla inställningen att jag skriver för mig själv, samt att jag inte måste ha klart för mig i förväg vad jag tänker skriva om.

Strax efter jag fått förfrågan var jag otålig att börja, och i takt med att tiden gick blev jag mer frustrerad. Min bloggningsrytm stördes rätt kraftigt på grund av ovissheten. Efter ytterligare ett tag började jag bli likgiltig och nu är jag inte så säker på att det vore en bra idé att göra det. Men det har absolut inte varit förgäves; det har varit nyttigt att tänka över vad det är som gör att bloggandet fungerar för mig, och skrivandet av ett mission statement har gjort bilden klarare för vad Irrational ska handla om. Därtill har mitt ego fått näring så det räcker ett bra tag framöver.

The above was posted to my personal weblog on March 13, 2003. My name is Peter Lindberg and I am a thirtysomething software developer and dad living in Stockholm, Sweden. Here, you’ll find posts in English and Swedish about whatever happens to interest me for the moment.

Posted around the same time:

The seven most recent posts:

  1. Tesugen Replaced (October 7)
  2. My Year of MacBook Troubles (May 16)
  3. Tesugen Turns Five (March 21)
  4. Gustaf Nordenskiöld om keramik kontra kläddesign (December 10, 2006)
  5. Se till att ha två buffertar för oförutsedda utgifter (October 30, 2006)
  6. Bra tips för den som vill börja fondspara (October 7, 2006)
  7. Light-Hearted Parenting Tips (September 16, 2006)
Bloggtoppen.se